Elm adamları duzun faydaları haqqında danışırlar

Elm adamları duzun faydaları haqqında danışırlar

Onun zərərinə dair hekayələr açıq-aşkar şişirtmədir. Zərərlidir? Çox zərərli? Bəlkə daha faydalı? - Əgər Belə suallar adi duza aiddirsə, cavab hər bir insan üçün əhəmiyyətlidir.

101.az xəbər verir ki, bir qrup alim bu məşhur qida məhsulunun növbəti tədqiqatlarını aparmış və belə qənaətə gəlmişlər ki, indi bizim adət etdiyimiz "ağ ölüm" haqda söhbətlər açıq-aşkar şişirtmədir.

RİA Novosti agentliyi növbəti" duz sensasiyası " barədə məlumat verib. Bu dəfə Kanadada Makmaster Universitetindən Professor Səlim Yusuf mətbuatın maraq dairəsində olub. Alim bir neçə həmkarları ilə birlikdə bir sıra tədqiqatlar aparıb və belə qənaətə gəlib ki, duz – natrium xlorid "reabilitasiyaya" tabedir: onun ünvanına ittihamın heç olmasa bir hissəsi götürülməlidir. Müsahibədə professor deyib:

"Duzla bağlı nəticələrimiz natrium istehlakı və ürək-damar xəstəlikləri və ya ölüm arasında əlaqələrin öyrənilməsinə həsr edilmiş böyük tədqiqatların əksəriyyətinə tam uyğundur və hətta az miqdarda duzun zərərli olması barədə geniş yayılmış mənfi fikri təsdiq etmir."Daha sonra Səlim Yusuf çox vacib dəqiqləşdirmə apararaq, konkret "zərərlilik həddini" adlandırıb. Onun sözlərinə görə, sağlamlığa mənfi təsirlərə yalnız gündə altı qramdan çox duzun istifadəsi səbəb ola bilər. Burada vaxtilə çox məşhur olan "xalq akademiki" olan professor Boris Bolotovu xatırlamaq yerinə düşərdi. Boris Vasilyeviçin dediyi kimi, bu zaman ən vacib "dərmanlardan" biri məhz təbii duzdur. Faciəvi ölümündən sonra Bolotlarda qeyri-ənənəvi müalicə və sağlamlıq qarşısının alınması üsulları bəzi peşəkar həkimlər tərəfindən istifadə olunur. Onlardan biri, Stepan verbin, duza aid olan Bolotların əsas "postulatlarını" izah edib. "Boris Vasilyeviç bədənin ən əhəmiyyətli sistemini – limfatik, məşhur ölü dənizlə müqayisə edib. Eyni şəkildə, bu çox duzlu gölün suyu bütün mikroorqanizmləri öldürdüyündən, limfa da duz ilə doymuş, xaricdən gələn bakteriyalara qarşı güclü bir silahdır. Lakin bizim orqanizmimizdə duzun miqdarının daim azalması baş verir, - o sonrayla birlikdə atılır. Ona görə də belə itkiləri bərpa etmək lazımdır. Ən asan yol duzun yeməklə birlikdə istifadəsi ilə təmin edilir. Lakin duzun daxil olması üçün belə təbii proses kifayət olmaya bilər. Buna görə, professor Bolotov sodyum xlorid orqanizminə əlavə qidalanma üçün bir neçə üsul hazırlayıb. Onların arasında xüsusi "duz pəhrizi"var. Onu həyata keçirmək çox sadədir: hər dəfə yeməkdən sonra, həmçinin qidanın qəbulları arasında bir dəfə – gündə cəmi 6 dəfə, dilə duzun kiçik bir çimdiyini qoymaq və onu yavaş-yavaş həll etmək lazımdır.
Daha sadə bir şəkildə istifadə edə bilərsiniz: bütün qidaları bir az duzlamaq – o cümlədən, əlavə etmədiyimiz məhsulları götürək: çay, kofe, kəsmik, meyvə... Bolotların nəticəsinə görə, duzun daha fəal qəbulu orqanizmi müxtəlif infeksion və soyuqdəymə xəstəliklərinə daha az həssas edir, immuniteti gücləndirir, həzmi yaxşılaşdırır."Amma verbin dəqiqləşdiribmiş kimi, bu nəzəriyyədən ilhamlanaraq, dərhal solonkaya qaçmaq lazım deyil. Bolotov özü Təsdiq edib ki, duzun fəal istifadəsi bəzi xroniki xəstəliklərlə əziyyət çəkən insanlara qəti şəkildə ziddir: məsələn, astma, podaqra, revmatizm, osteoartrit, böyrək xəstəliyi ürək-damar xəstəlikləri ilə... Və daha bir əhəmiyyətli zəriflik. Faydalı - şəfa verən, gücləndirən, təsir yalnız təmizlənməmiş duzdan istifadə edildikdə əldə edilə bilər. Amma adi satışda belə bir şey yoxdur.

Yeri gəlmişkən, duz qədim zamanlardan insan sağlamlığının qorunması üçün vacib olan element kimi istifadə edilmişdir. Bir çox xalqlarda məhsulların dezinfeksiya edilməsinin, onların saxlanması üçün konservasiyasının populyar üsullarından biri duzlu çox güclü məhlul olan tuzlukda istifadə ediblər. Beləliklə, balıq, ət, tərəvəz hazırladılar ... Rusiyada bəzi yerlərdə hələ də heyrətamiz bir ləzzətdən ləzzət ala bilərsiniz: duzlu suda qaynadılmış kartof.

101.az (ölkə az)
Şikayət və ya narazılığınız var? - Bizə zəng edin: +994 707 707 101


ƏN SON XƏBƏRLƏR